diax
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Παρασκευή
22 Σεπτεμβρίου

Φωκά ιερομάρτυρος, Ισαάκ και Μαρτίνου μαρτύρων

 

ΩΡΑΡΙΟ Ι.ΝΑΟΥ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ)
ΗΜΕΡΑ
ΠΡΩΪ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Καθημερινές από 07:00
έως 12:30
από 17:30
έως 20:00
Σάββατο
& Κυριακή
από 07:00
έως 13:00
από 17:30
έως 20:00

Τηλέφωνο Ιερού Ναού: 2294023688

Youtube

Απολυτίκιο του Γενεθλίου της Θεοτόκου "Η γέννησις σου Θεοτόκε"

Παναγία Παντοβασίλισσας Ραφήνα

Εικονογραφική περιήγηση I.N.Παντοβασιλίσσης Ραφήνας

Afieroma

Afieroma

Breadcrumbs

iereisEορτάθηκε σήμερα στον ιερό ναό μας στη Ραφήνα η μεγάλη δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής .

Αμέσως μετά την Ακολουθία του Όρθρου, τελέσθηκε Αρτοκλασία στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία και ακολούθησε ο Εσπερινός της γονυκλισίας.

Ο Εσπερινός της γονυκλισίας κατά βάση ακολουθεί τη συνήθη διάταξη της ακολουθίας του Εσπερινού, διαφοροποιείται μετά τη είσοδο, όπου ψάλλεται το «Φως ιλαρόν…», καθώς ακολουθεί η ανάγνωση των επτά ευχών της γονυκλισίας, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις οµάδες και είναι γνωστές στους λαϊκούς , ως οι τρεις ευχές της γονυκλισίας.

Οι πατέρες Δημήτριος Μπακόπουλος, Απόστολος Βούλγαρης και Απόστολος Δάμκαλης σύμφωνα με την ισχύουσα παράδοση , διάβασαν ανα μια ευχή γονατιστοί,  από του ιερού βήματος και μάλιστα μπροστά στην Ωραία Πύλη.

Κατά την ώρα της αναγνώσεως των ευχών αυτών οι ευλαβείς ενορίτες έκλιναν το γόνυ (γονάτισαν) , για αυτό και οι ευχές αυτές καλούνται ευχές της γονυκλισίας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού οι ιερείς κατά την προσφορά του αντιδώρου ευχήθηκαν σε ένα προς ένα όλους τους ενορίτες "χρόνια πολλά" . 

Καθεδρικός Ιερός Ναός
Παναγίας Παντοβασίλισσας Ραφήνας
Διεύθυνση: Βασ. Γεωργίου 23 Ραφήνα 190 09
Email: pantovasilissa.raf@gmail.com
https://pantovasilissa.gr
Τηλέφωνο: 2294 023688

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ