diax
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Παρασκευή
4 Οκτωβρίου

Ιεροθέου Αθηνών, Δομνίνης, Αμμούν, Θεοδώρου οσ.

 

ΩΡΑΡΙΟ Ι.ΝΑΟΥ (ΟΚΤΩΒΡΙΟY)
ΗΜΕΡΑ
ΠΡΩΪ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Καθημερινές από 07:00
έως 12:30
από 17:00
έως 19:00
Σάββατο
& Κυριακή
από 07:00
έως 13:00
από 17:00
έως 19:00

Τηλέφωνο Ιερού Ναού: 22940 23688

Youtube

Απολυτίκιο του Γενεθλίου της Θεοτόκου "Η γέννησις σου Θεοτόκε"

Παναγία Παντοβασίλισσας Ραφήνα

Εικονογραφική περιήγηση I.N.Παντοβασιλίσσης Ραφήνας

Afieroma

Afieroma

Breadcrumbs

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Παντοβασίλισσας βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως, αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.Ο Ναός είναι Βυζαντινού ρυθμού, τρίκλιτη σταυροειδής βασιλική μετά τρούλου, πιστό αντίγραφο του πάλαι ποτέ ενοριακού Ναού της Παναγίας της Παντοβασίλισσας στην Τρίγλια της Βιθυνίας.

Αξιοθαύμαστα, τα ωραία περιστύλια και το ψηλό καμπαναριό.

Ο Ναός κτίστηκε στην πενταετία 1945-1950 με κτήτορες* τον Αρχιμ. Στέφανο Πέππα και επιτρόπους τους, Αλέκο και Ζαφείρη Μεχτάρη και Κύριλλο Παπαδόπουλο.Η πρώτη Θεία Λειτουργία έγινε την Κυριακή των Βαΐων του έτους 1949 και τα εγκαίνια του Ναού στις 9 Σεπτεμβρίου του 1956 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ.κ. Ιάκωβο Βαβανάτσο.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Ραφήνας ήταν πρόσφυγες από την Τρίγλια της Βιθυνίας. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1923 εγκαθίστανται στην σημερινή περιοχή ( με την βοήθεια του πλοιοκτήτη Φίλιππου Καβουνίδη ) φέρνοντας μαζί τους πολλά ιερά κειμήλια όπως η εικόνα της "Αγίας Επίσκεψης" η οποία σήμερα φυλάσσεται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

Το μεγαλύτερο κειμήλιο όχι μόνο της ενορίας αλλά και της Ιεράς Μητροπόλεως μας είναι η "εφέστιος" εικόνα του Ναού η «Παναγία η Παντοβασίλισσα». Είναι η θαυματουργός Παναγία, η κυρά των προσφύγων Τριγλιανών που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους κατά τα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού αλλά και για όλους τους μετέπειτα κατοίκους της Ραφήνας και ευλαβείς προσκυνητές. Η πάνσεπτη εικόνα της Παναγίας πριν την Μικρασιατική καταστροφή κοσμούσε την παλαίφατη Σταυροπηγιακή Μονή Τρίγλιας και μετέπειτα Ενοριακό Ναό Παναγίας της Παντοβασίλισσας στην Τρίγλια της Βιθυνίας.

Η Ιερά εικόνα είναι έργο των πρώτων μεταβυζαντινών χρονών 14ος - 15ος αιώνας. Στην μπροστινή πλευρά η Παναγία "αριστεροκρατούσα" το Θείο Βρέφος στον τύπο της Οδηγήτριας ενδεδυμένη με ασημένιο σκαλιστό πουκάμισο. (εμφαίνονται μόνο τα πρόσωπα). Στο πίσω μέρος απεικονίζεται η Σταύρωση του Κυρίου μας από την οποία λείπει η μορφή της Παναγίας (αμφιπρόσωπη εικόνα ).

Επίσης στο Ναό φυλάσσεται το Ιερό Ευαγγέλιο που κρατούσε στα χέρια του ο εθνομάρτυς Άγιος Χρυσόστομος επίσκοπος Σμύρνης. Ο Τριγλιανός Άγιος που μαρτύρησε κατά τον διωγμό των προσφύγων τιμάται ως δεύτερος προστάτης της ενορίας μας την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Άλλες ιερές εικόνες όπως του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους ( ένθρονος, με παραστάσεις από το μαρτύριο του) βρίσκονται στο Ναό, όπως επίσης, ιερά λείψανα και ιερά σκεύη μεταφερθέντα από τις αλησμόνητες πατρίδες.


Τοποθεσία: https://maps.app.goo.gl/BUDQ6GKkvnZxYWUy6

 

Εξωτερική όψη

 

Εσωτερικός χώρος

 

Εικόνες

  

Αγιογραφίες

 

Ανέγερση και Νεόκτιστος

 

* πρωτεργάτες και ευεργέτες του Ιερού Ναού

Πρωτ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΨΑΛΤΗΣ (1958-1996)
Σ. ΕΓΓΡΕΣ
Π. ΠΑΤΡΗΣ
Β. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
Χ. ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ
Δ. ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ
Χ. ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ
Φ. ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ
Δ. ΜΠΟΤΣΗ
Αρθ. ΑΝΤΕΝΟΥΤΣΙ
Α. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ε. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ
Ι. ΣΑΜΟΥΡΑΚΗ
Π. ΠΙΚΟΥΛΙΔΗ
A. MΑΡΤΙΝΟΣ

Καθεδρικός Ιερός Ναός
Παναγίας Παντοβασίλισσας Ραφήνας
Διεύθυνση: Βασ. Γεωργίου 23 Ραφήνα 190 09
Email: pantovasilissa.raf@gmail.com
https://pantovasilissa.gr
Τηλέφωνο: 2294 023688

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ