Εκτύπωση

Τον Οκτώβριο του 1947 τρεις Ραφηνιώτες, ο Όθωνας Μεντής, ο Χρυσός Καβουνίδης και ο Νικόλαος Ιωαννίδης με αρχιτέκτονα τον Κυπριανό Μπίρη, κτίζουν το εκκλησάκι του Αη-Νικόλα, στο βράχο πάνω από το λιμάνι της Ραφλήας. Το κάλλος, η γραφικότητα και η ομορφιά του, με την εκπληκτική θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, παραπέμπτει και μεταφέρει τον προσκυνητή σε Κυκλαδίτικο τοπίο. Αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης για τους ντόπιους, τους παραθεριστές καθώς και τους τουρίστρες της περιοχής. Ο Άγιος Νικόλαος, ως προστάτης των Ναυτικών, ικετεύει πάντοτε για καλά ταξίδια των ναυτιλλομένων.


Κατά τη σημερινή εποχή, στο Ιερό Παρεκκλήσιο τελείται Ιερά Αγρυπνία κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου το βράδυ (κατά τις 8:30 μ.μ.), επί τη μνήμη της Ανακομιδής και Μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου.
Το Ιερό Παρεκκλήσιο, πανηγυρίζει την 6η Δεκεμβρίου εκάστου έτους, όπου την παραμονή της Εορτής 5 Δεκεμβρίου στις 4:00 μ.μ, τελείται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Η εορτάσιμος Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργια, λόγω των καιρικών συνθηκών της περιόδου, τελούνται στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Παντοβασίλισσας Ραφήνας.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, δεν τελούνται μυστήρια γάμου ή βάπτισης, κατόπιν εντολής της Ιεράς Μητροπόλεως.)

Τοποθεσία: https://goo.gl/maps/w3p1dkiF16PxNmz77