Εκτύπωση

IMG 20210523 100105Τιμώντας τη μνήμη των 353.000 σφαγιασθέντων Ποντίων αδελφών μας απο τους Νεότουρκους την περίοδο 1915-1923 , η ενορία του Ι.Ν Παναγίας Παντοβασίλισσας  τέλεσε (σήμερα Κυριακή 23 Μαίου) επιμνημόσυνη δέηση, στο τέλος της οποία ομίλησαν ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς, η Α. Παπαδοπούλου απο τον Σύλλογο της Αγίας Μαγδαληνής και ο τ. Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Β. Πιστικίδης. 

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα τραγικά γεγονότα της Ποντιακής Γενοκτονίας ενώ στο σύντομο κήρυγμά του ο π. Απόστολος Δάμκαλης , εκτός απο την ανάλυση της ευαγγελικής περικοπής , αναφέρθηκε σε δύο ακόμη επετείους της σημερινής ημέρας :

- Την απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μωάμεθ τον Πορθητή όταν την 23 Μαϊου 1453 ζήτησε να του παραδοθεί η Πόλις. "Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν", δηλαδή "Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της· γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας"

- Την επέτειο της απώλειας του Σμηναγού Κωνστνατίνου Ηλιάκη όταν στις 23 Μαϊου του 2006, έπεσε σε αερομαχία κοντά στην Κάρπαθο.

Την ιστορία μας πρέπει να την μελετάμε, να την γνωρίζουμε , διότι αν δεν τον κάνουμε η ιστορία επαναλαμβάνεται.